Inloggen
0
U bent niet ingelogd. Inloggen
Terug naar boekenoverzicht
Spelprincipe: De Vijfsecondenregel (de wedstrijd)
€12.95
KOPEN ABONNEREN
In dit boek staat het spelprincipe ‘de vijfsecondenregel’ centraal. Maar wat is nu precies die vijfsecondenregel?

Het spelprincipe ‘de vijfsecondenregel’ draait om het moment dat een team balverlies lijdt. Teams die dit spelprincipe hanteren zetten de tegenstander direct na dat balverlies onder druk, met als spelbedoeling om de bal terug te veroveren of om de counteraanval van de tegenstander te voorkomen. Die vijf seconden zijn niet willekeurig gekozen. Het is namelijk de tijd dat een team ongeveer nodig heeft om na balverovering vanuit een verdedigende situatie weer in een opbouwende of aanvallende organisatie te komen. Omdat de tegenstander - op het moment dat jouw team de bal verspeelt - vaak aanvallend nog niet optimaal staat, heb je binnen die korte periode na balverlies vaak de meeste kans om de bal weer terug te winnen.

De vijfsecondenregel wordt ook wel counterpressing of als Duitse term 'gegenpressung' genoemd, omdat deze veel gelijkenissen tonen.

Je ziet dan ook toptrainers beide termen door elkaar heen gebruiken. Zo wil een trainer als Jürgen Klopp bijvoorbeeld gegenpressung spelen, had Louis van Gaal bij Barcelona het al over de 5-seconden-regel, past ook Peter Bosz de vijfsecondenregel toe en spreekt Pep Guardiola over de viersecondenregel (of soms zelfs wel de driesecondenregel).

Aantal hoofdstukkken: 10
Aantal video's: 44